Close

Transcendentalna meditacija na spletnih forumih

Na nekaj slovenskih spletnih forumih lahko naletite na par objav o Transcendentalni meditaciji. Večinoma gre za kratke objave, kjer ljudje sprašujejo za mnenja: kratka vprašanja, kratki odgovori (“Meni je TM zelo dobro dela, priporočam”; “Slišal sem pohvale o TM, vendar sam delam drugo meditacijo” ipd.).

Na nekaterih forumih pa najdete daljše kritike Transcendentalne meditacije. Če pazljivo pogledate, ugotovite, da so vse negativne objave delo zgolj dveh avtorjev.

Enemu avtorju, ki zgolj na dolgo teoretizira o TM je že iz njegovih objav videti, da ni povsem pri zdravi pameti (neskončno dolgi in povsem zmedeni teoretični traktati brez repa in glave). Zato njegovih zmedenih traktatov nima smisla niti komentirati.

Na tem mestu se bomposvetil le objavam anonimnega avtorja, ki trdi, da se je Transcendentalne meditacije tudi sam naučil in mu ni dobro dela. To je tudiedina negativna izkušnja (enega samega človeka!) na slovenskih forumih.

Ker gre za anonimen prispevek, je seveda nemogoče vedeti, če je zapis sploh resničen. Na internetu lahko pač (anonimno) lahko vsakdo napiše kar hoče – tudi povsem izmišljene stvari.


Ali je Transcendentalna meditacija za nekatere ljudi zares lahko škodljiva?

Če bi Transcendentalna meditacija zares imela slabe učinke, bi ob 7.000 ljudeh, ki so se doslej (že od leta 1971) v Sloveniji naučili TM, moralo mrgoleti pritožb.

Poleg tega je pri anonimnih prispevkih na forumih nemogoče vedeti, ali je zgodba sploh resnična, ali pa je le šala, anti-propaganda, izmišljotina, oz. kaj podobnega. Brez imena in priimka lahko vsakdo napiše kar koli. Nekdo, ki zaradi ideoloških razlogov nasprotuje Transcendentalni meditaciji, lahko na forumih anonimno objavi kakr koli želi, njegov zapis pa bo lahko videti povsem avtentičen.

Na forumih se vsakdo lahko brez težav anonimno pretvarja, da je žrtev nekega podjetja, organizacije, politične stranke ali posameznika – vse to z namenom diskreditacije. Npr. anonimna srce parajoča izpoved 15 letne zlorabljene deklice, ki jo v resnici napiše 45-letni moški v PR agenciji z namenom diskreditacije konkurence (npr. političnega nasprotnika).

Kakorkoli, če vseeno hipotetično predpostavimo, da avtor prispevkov na forumih (ki pravi, da mu je vadba Transcendentalne meditacije škodila) zares obstaja in je zares imel težave, je potrebno najprej razčistiti nekaj temeljnih vprašanj:

– Ali je ta oseba pravilno izvajala Transcendentalno meditacijo, ali pa je metodo (hote ali nehote) modificirala?

Če človek dela Transcendentalno meditacijo po vseh pravilih, ki se jih nauči na tečaju, je Transcendentalna meditacija popolnoma varna metoda. Vendar pa kakšen posameznik čez čas lahko začne hote ali nehote spremeni vadbo TM in je več ne izvaja pravilno. Ali pa začne mešati vadbo Transcendentalne meditacije s principi kakšne druge meditacije, kar seveda ni več TM.

Na vsakem tečaju TM tečajnik vedno dobi navodilo, da če bo kdaj občutek, da meditacija ni več v redu ali da nima dobrih učinkov, naj vedno kontaktirakateregakoli učitelja TM in se dogovori za brezplačno osebno preverjanje pravilnostivadbe Transcendentalne meditacije. Če namreč človek modificira vadbo Transcendentalnemeditacije in je ne dela pravilno namreč učinkov ni več, ali pa niso dobri.

Spremenjena vadba TM seveda ni več TM, niti učinki niso več učinkiTranscendentalne meditacije.

– Ali je ta oseba uživala psihoaktivne substance in morda imela življenski slog ali okoliščine, ki lahko napeljejo na duševne težave?

Ljudje zaradi drog, stresa, nerednega življenja, premalo spanja itd. škodijo sebi in svojemu počutju, krivdo za poslabšanje počutja pa hitro zvalijo na nekaj zunanjega, zato da njim samim ni treba prevzeti odgovornosti.

– Ali je ta oseba imela latentne predispozicije za duševne težave?

Določen odstotek populacije ima latentno predispozicijo (genetsko ali pa zaradi težav v otroštvu) za nastanek duševnih težav. Faza latence običajno traja do pozne adolescence, ko se težava postopoma (ali pa tudi nenadno) manifestira v obliki duševnih težav. V takšnem primeru lahko človek za svoje slabo počutje okrivi šolo, prijatelje, službo… ali pa Transcendentalno meditacijo , ki se je je naučil. V resnici pa dve stvari (npr. da se je naučil TM , hkrati pa se mu je poslabšalo počutje) zgolj časovno sovpadata, nista pa vzročno povezani.


– Nekateri trdijo, da Transcendentalna meditacija spodbudi intenzivno duševno čiščenje, ki lahko privede do poslabšanja počutja.

Učinek Transcendentalne meditacije netemelji na principu podoživljanja travmatičnih dogodkov iz preteklosti, temveč na izkušanju notranje skladnosti in umirjenosti med Transcendentalno meditacijo, ki se nato prenese tudi v vsakodnevno življenje. Res je, da se včasih lahko kakšnemu človeku za kakšen dan poslabša počutje, a utrujenost vam lahko prileze ven tudi po npr. dobri masaži. Če človek, ki vadi Transcendentalno meditacijo meni, da se slabše počuti, potem zagotovo nekaj dela narobe in mora z učiteljem preveriti svojo vadbo Transcendentalne meditacije.


– Oseba se o težavah ni posvetovala z učiteljem Transcendentalne meditacije

Tekom tečaja in po zaključku tečaja Transcendentalone meditacije, učitelj večkrat in jasno pove, da naj ga vsak tečajnik kontaktira v primeru kakršne koli težave ali vprašanja. Če greste k zobozdravniku in vam ta naredi plombo, čez nekaj dni pa se vam okoli zoba pojavi reakcija je seveda na vas, da kontaktirate zobozdravnika, ki bo ugotovil in popravil razlog reakcije, ne pa da po forumih pisarite o svojih bolečih dlesnih.


Zaključek: slabo duševno počutje ima mnoge vzroke, vendar ljudje radi okrivijo za svoje težave nekaj zunanjega, npr. Transcendentalno meditacijo. Vendar pa nobena raziskava ni pokazala, da bi Transcendentalna meditacija kakorkoli negativno vplivala na duševno zdravje.

Če Transcendentalno meditacijo pravilno izvajate in sledite vsem navodilom, ki jih dobite na tečaju, je TM popolnoma varna metoda – celo bolj varna od pečenja palačink ali pa teka po gozdnih stezah.