Close

Se lahko Transcendentalno meditacijo naučim iz knjige?

Vprašanje: Ali se lahko Transcendentalno meditacijo naučim sam, npr. iz knjige? 

Odgovor: Transcendentalne meditacije se ni mogoče naučiti brez usposobljenega učitelja. Za to obstajajo vsaj trije pomembni razlogi:

1. Za vse praktične dejavnosti velja, da se jih ne moremo pravilno naučiti sami iz knjige. Ali se lahko sami iz priročnika naučite plavati? Kako boste to storili? Šli v bazen ter v eni roki držali knjigo, z drugo pa poskušali plavati? Če se sami učite francoščine iz knjige, kdo vas bo popravil, če besede narobe izgovarjate?

Učenje praktičnih veščin vedno zahteva, da vas nekdo vodi skozi proces, vas usmerja, popravlja in pove kdaj ste stvar pravilno opravili. Učenje iz knjig pa je sodoben izum, saj je najenostavneje natisniti knjigo in bralce brez odgovornosti za učinkovitost učenja prepustiti samim sebi. Pisca knjige ne skrbi ali se bralci potem zadeve naučijo prav, narobe ali pa se sploh ne naučijo.

Pri učenju Transcendentalne meditacije, učitelj TM tečajnika korak za korakom nauči pravilno meditirati. Tako kot pri individualnem učenju klavirja, plavanja ipd. učitelj vsakega tečajnika vodi skozi specifičnemu posamezniku prilagojene korake učenja, tudi učitelj Transcendentalne meditacije v vsakem trenutku poučevanja Transcendentalne meditacije prilagaja instrukcije specifičnemu tečajniku s katerim je v osebni interakciji.

2. Učenje doseganja zelo globoke mentalne umirjenosti – kar je namen Transcendentalne meditacije – zahteva postopno zmanjševanje tečajnikove kognitivne dejavnosti. Kako se boste potemtakem sami iz knjige naučili globoke umirjenosti? Boste zaprli oči in potem vsakih nekaj minut polistali po priročniku, kaj je treba narediti v naslednjem koraku, da bi šla vaša sprostitev še globlje ali pa da odstranite blokado, ki se je morebiti pojavila? V nekaj sekundah boste zaradi branja priročnika in razmišljanja o tem, kaj morate zdaj storiti izgubili vso umirjenost, ki ste jo dosegli v prejšnjem koraku. 

Učenje iz priročnika je sicer morda možno pri plitvih relaksacijskih tehnikah, nikakor pa ne pri učenju Transcendentalne meditacije, ki je metoda najgloblje telesne sprostitve ter miselne umirjenosti.

Tudi, če greste na sproščujočo masažo, samo udobno ležite in se prepustite maserju, da vas z vsakim naslednjim gibom vodi v vedno globlje ravni sproščenosti. S tem, ko ne delate ničesar, temveč se samo prepustite, tonete vedno globlje v stanje sproščenosti. Če pa bi se nenehno trudili sami nekaj delati, bi to povečevalo aktivnost, ne pa jo zmanjševalo.

Da povzamem: proces učenja globoke umiritve zahteva, da vas nekdo postopoma vodi skozi postopek umirjanja, vi pa samo uživate v procesu vedno globljega sproščanja. Vsakršna kognitivna dejavnost iz vaše strani bo namreč takoj uničila mir in tišino, ki ste jo dosegli v predhodni stopnji proces učenja. Zato je absolutno nujno, da namesto vas nekdo drug (učitelj Transcendentalne meditacije) razmišlja, kaj je potrebno storiti na vsaki točki učenja in kaj storiti v naslednjem koraku. Le tak za vas nenaporen način učenja vas vodi v vedno globlje ravni umirjenosti.

3. Učinkovitost Transcendentalne meditacije ne leži le v mantri, v načinu vadbe ali golem postopku učenja. Raziskave kažejo, da metode, ki zgolj tehnično poskušajo posnemati Transcendentalno meditacijo, nimajo enakega učinka kot Transcendentalna meditacija. Tudi, če bi tehnično kopirali celoten proces učenja in vadbe Transcendentalne meditacije, učinek ni enak kot pri Transcendentalni meditaciji. 

Zakaj ne? Pri učenju Transcendentalne meditacije namreč ne dobite samo mantre in postopka, temveč učitelj TM na tečajnika prenese izkušnjo globljih stanj zavesti. Brez neposrednega stika z učiteljem ta transfer ni mogoč, zato je potrebno osebno učenje Transcendentalne meditacije. Iz knjige se transcendiranja ne morete naučiti.

Zaključek: Transcendentalne meditacije se nikakor ni mogoče naučiti brez usposobljenega učitelja. učenje raznih veščin iz priročnikov je površno in neprimerno tudi za večino drugih praktičnih veščin. Pri učenju izkušanja finejših stanj duševnosti (transcendiranju) pa učenje iz knjige povsem odpove. Zato je Transcendentalno meditacijo lahko naučite le od usposobljenega učitelja.