Close

Ali je Transcendentalna meditacija religija?

Vprašanje: ali je Transcendentalna meditacija (prikrita) religija?

Odgovor: tečaj in vadba tehnike Transcendentalne meditacije ne vključuje nobenih elementov religije.

Razlaga: Kaj je religija?

Enciklopedija Britannica definira naslednje elemente religije:
 – odnos do Boga, bogov ali duhov
 – čaščenje
 – moralna pravila
 – verovanje
 – udeležba v religiozni instituciji

Tehnika Transcendentalne meditacije ne vključuje nobenega od zgoraj naštetih elementov.

Na tečaju Transcendentalne meditacije ni govora o Bogu, bogovih ali duhovih. Prav tako tečaj Transcendentalne meditacije ne uči tečajnikov čaščenja kakršnega koli Boga ali božanstva. Vsega česar se človek na tečaju Transcendentalne meditacije nauči, je izjemno učinkovita metoda, ki človeku omogoča, da odstrani strese, napetosti ter razvije svoje zdravje, umske sposobnosti in osebnost. 

Od tečajnikov se ne zahteva ali pričakuje da verujejo v karkoli iracionalnega, prav tako pa ne dobijo nobenih pravil obnašanja ali moralno primernega vedenja. Ko enkrat končajo tečaj Transcendentalne meditacije, so tečajniki popolnoma samostojni in neodvisni od učitelja ali organizacije. Niso udeleženi v nobeni TM instituciji ter ne opravljajo nikakršnih verskih ritualov. Po končanem tečaju zgolj po svoji lastni presoji tehniko Transcendentalne meditacije potem vadijo doma zato, ker čutijo, da jih odpočije, napolni z energijo, jim zbistri misli in izboljša zdravje, ne pa zaradi verskega občutka dolžnosti.

Zaključek: Transcendentalna meditacija torej za nekoga, ki gre na tečaj TM, nima absolutno nikakršne religiozne konotacije. To vam bo potrdil prav vsakdo, ki je kdaj opravil tečaj Transcendentalne meditacije.

 

Vprašanje: ali je sodišče v ameriški zvezni države New Jersey zares dosodilo, da je Transcendentalna meditacija religija?

Odgovor: nobeno sodišče na svetu nikoli ni presodilo, da je Transcendentalna meditacija religija ali da vsebuje religiozne elemente.

Razlaga: Leta 1979 je sodišče v New Jersey-u v sodnem procesu dosodilo, da tečaj “Vede o ustvarjalni inteligenci”, vključuje elemente, ki se lahko razumejo kot religiozni. Zato je sodišče presodilo, da tečaj “Vede o ustvarjalni inteligenci” ne sme biti del predmetnika javnih šol.

Tečaj “Vede o ustvarjalni inteligenci” je sicer izobraževalni seminar, sestavljen iz 33 video predavanj Mahariši Maheš Jogija. Na seminarju, ki traja približno 120 ur, slušatelji poslušajo video predavanja, ter diskutirajo o njih. Tečaj temelji na intelektualnem razumevanju procesov duševnosti, narave in življenja nasploh. Sodišče v New Jerseyu je presodilo, da ta tečaj nudi odgovore na vprašanja, ki so v domeni religije (npr. vprašanja o končni naravi sveta in človeka).

Pri tej razsodbi je potrebno poudariti, da se razsodba ni nanašala na tečaj Transcendentalne meditacije (ki ne vključuje filozofskega razglabljanja ampak zgolj praktično učenje tehnike Transcendentalne meditacije). Ta razsodba se je nanašala na tečaj “Vede o ustvarjalni inteligenci”, ki temelji na filozofskem razglabljanju – med drugim tudi – o vprašanjih, ki so sicer v domeni filozofije in religije. 

Zaključek: Trditve, da je sodišče v New Jersey-u presodilo, da je Transcendentalna meditacija religiozna, so torej neresnične in zavajajoče.