Close

Ali je Transcendentalna meditacija škodljiva?

Vprašanje: Ali res obstajajo znanstvene raziskave, ki ugotavljajo, da je Transcendentalna meditacija škodljiva?

Odgovor: Nobena kontrolirana znanstvena raziskava ne ugotavlja negativnih učinkov tehnike Transcendentalne meditacije. So pa številne (tudi vladne) raziskave ugotovile, da Transcendentalna meditacija izjemno pozitivno vpliva na mentalno zdravje. Trditve, da je Transcendentalna meditacija škodljiva so izmišljene in zlonamerne. Transcendentalna meditacija je izjemno varna metoda, ki nima škodljivih, temveč zelo dobrodejne učinke na duševno zdravje.

Razlaga: Navkljub nekaterim trditvam, ki jih lahko sem in tja zaseledite, v resnici ne obstaja nobena metodološko pravilno izpeljana znanstvena raziskava, ki bi pokazala, da je Transcendentalna meditacija škodljiva. Ravno nasprotno, obstajajo obširne znanstvene raziskave, izvedene s strani vlad na Švedskem in Japonskem ter tudi objektivni podatki zdravstvenih zavarovalnic, ki kažejo, da Transcendentalna meditacija zelo pozitivno vpliva na izboljšanje duševnega in telesnega zdravja.

Opis ter analizo metodoloških napak raziskav, ki naj bi ugotovile negativne učinke Transcendentalne meditacije, najdete na tej spletni povezavi (v angleščini). Raziskava nemške vlade, ki jo razne spletne strani prav tako pogosto navajajo, je obdelana tukaj.

V resnici pa obstaja precej zelo močnih raziskav, ki ugotavljajo pozitivne učinke Transcendentalne meditacije na duševno zdravje:

Učinki tehnike Transcendentalne meditacije na splošno populacijo, ki se je prostovoljno naučila tehnike Transcendentalne meditacije:
Epidemološka raziskava, ki jo je opravilo švedsko zdravstveno ministrstvo, je pri 35,000 praktikantih tehnike Transcendentalne meditacije ugotovila 100-200 krat manjšo pogostnost duševnih težav v primerjavi s splošno populacijo. Raziskava ni našla nikakršne vzročne povezave med vadbo Transcendentalne meditacije in duševnimi težavami. V končnem poročilu je ta raziskava švedskega ministrstva izrecno izpostavila Transcendentalno meditacijo kot zelo varno metodo, ki ima izjemno doborodejne učinke na duševno zdravje.

Swedish National Health Board Report on Transcendental Meditation. 1977


Učinki vadbe tehnike Transcendentalne meditacije na posameznike, ki so jih njihovi delodajalci spodbudili k učenju Transcendentalne meditacije:
Japonski nacionalni inštitut za zdravje je v raziskavi, izvedeni na 800 delavcih v industriji, ki so vadili tehniko Transcendentalne meditacije, ugotovil za okoli 150% izboljšanja telesnega in duševnega zdravja po 5 mesecih vadbe Transcendentalne meditacije.

Japanese Journal of Public Health; 37:729.

Japanese Journal of Public Health; 32:177.


Učinki Transcendentalne meditacije na ljudi, ki več let redno vadijo Transcendentalno meditacijo:
Raziskava, ki jo je izvedla zdravstvena zavarovalnica Blue Cross – Blue Shield je pri 693 profesorjih in osebju Maharišijeve mednarodne univerze za management ugotovila 92% nižjo stopnjo hospitalizacije zaradi duševnih težav od splošne populacije.

American Journal of Managed Care, 3(1), 135-144.


Učinki Transcendentalne meditacije na posameznike s predhodnimi resnimi težavami v duševnem zdravju: post-travmatski stresni sindrom:
Naključna kontrolirana raziskava na vietnamskih vojnih veteranih s post-travmatskim stresnim sindromom je pokazala pomembno večje zmanjšanje postravmatskih simptomov pri osebah, ki so vadile Transcendentalno meditacijo, v primerjavi z osebami, ki so so jim nudili psihoterapijo.

Journal of Counseling and Development 64: 212–215.


Učinki Transcendentalne meditacije na posameznike s predhodnimi resnimi težavami v duševnem zdravju: hospitalizirani psihiatrični pacienti:
Kontrolirana raziskava v psihiatrični bolnici je ugotovila veliko izboljšanje duševnega zdravja in zmanjšano potrebo po uporabi zdravil pri pacientih, ki so vadili Transcendentalno meditacijo, v primerjavi s pacienti, ki so bili deležni le običajne oskrbe.

Comprehensive Psychology, 16(4).

Current Psychiatric Therapies, 15, 109-115.

Consciousness and Self Regulation, Vol. II.


ZAKLJUČEK: Če Transcendentalno meditacijo pravilno izvajate in sledite vsem navodilom, ki jih dobite na tečaju, je Transcendentalna meditacija popolnoma varna metoda – celo bolj varna od pečenja palačink ali pa teka po gozdnih stezah.